Dirk van den Broek treedt in dienst van zijn vader

Hoe het begon:
Dirk van den Broek, geboren 27 maart 1924, treedt op 15 jarige leeftijd, in dienst bij zijn vader Jan van den Broek, die veehouder is en begint met de verkoop van losse melk.
Hij krijgt van zijn ouders een ponywagen, waarop de volle bussen met melk staan. Op de zijkant van de ponywagen laten ze reclameborden maken met de teksten:

dirk-1942-melkkar.jpg

DENKT om uw GEZONDHEID - DRINK ALLEEN MELK van TBC vrij vee -
Rechtstreeks van boerderij EUREKA -
MELK 9 ct per liter en 25 ct voor drie liter. KARNEMELK 5 ct
Jan van den Broek - - Tel. 4138

Hij geeft dan al korting, bij grotere afname

De melkwijk van Dirk is in Amsterdam oud-west. Op verschillende adressen zeult de jonge Dirk een volle melkbus mee naar boven. Soms wel tot 3-hoog. Moeder de huisvrouw, staat al klaar met een pannetje, waarin Dirk dan met een maatkan, een liter of misschien wel 1,5 liter melk in giet. Hij heeft algauw door, dat hij zijn klanten af en toe moet belonen. Soms zegt hij na het vullen van het pannetje met de gevraagde hoeveelheid:

En hier is nog een scheutje meer

Hij doet er dan nog een klein schepje melk bij. Hij weet dat veel van deze huisvrouwen in de ochtend bij elkaar op de koffie komen en daar gaat al heel gauw het verhaal over die aardige jongen, die bij hen in de wijk melk verkoopt en soms even een scheutje meer geeft. Tegen het bederven. (Koelkasten heeft men in die tijd nog niet, de melk wordt bewaard op het balkon of op een donkere koele plek in huis).

Zo weet Dirk in korte tijd een grote klantenkring op te bouwen.
Dat scheutje meer doet Dirk van den Broek nu ruim 80 jaar later nog steeds.


mokumse-herinneringen.jpg

Mokumse herinneringen
Zestien jaar geleden schreef Annie Zegger-Spenner haar vele herinneringen aan het Amsterdam van toen op.

| Volgende