Header
Header

Patat en softijs

Dirk-superman.jpg

In 1953 introduceert Dirk van den Broek, als eerste in Amsterdam patates frites als snack tussendoor. Hij verkoopt de patat in een puntzak in zijn snackbar, die gevestigd is in de supermarkt aan de Kinkerstraat. Dirk verkoopt ook kroketten, die in de eigen bakkerij gemaakt worden.


Amsterdammers kennen de puntzak patat nog niet, maar dat duurt niet lang. De verse patat wordt een geweldig succes. Hij heeft het idee opgedaan in Valkenburg, Zuid-Limburg, waar hij met zijn vrouw een paar dagen is geweest.










frites-etalage.jpgSoftijs
Van den Broek is met zijn vrouw voor een korte vakantie in Venetië. Ze lopen langs een hal, waar 2 jongedames achter een toonbank staan, bij een grote machine. Deze machine produceert softijs.

1 Meisje bedient de ijsmachine door een bekertje onder het apparaat te houden en de tweede incasseert het geld en schuift het in een kassalade. Dat is handig denkt Dirk. Als dat in Italië een succes is, zal dat in Amsterdam ook zeker het geval zijn. Dirk van den Broek besteld een softijs machine in Zweden en introduceert op deze manier het softijs in Nederland.

Daartoe wordt een machine gekocht in Zweden en naar Amsterdam overgebracht. Dirk van den Broek is de eerste in Nederland, die softijs verkoopt. Onnodig te vermelden dat ook dit een groot succes is geworden.


Dirk-kop.jpg

Dirk van den Broek liep met zijn vrouw in Duitsland en zag een kruideniersbedrijf waar ze vers vlees verkochten.
Hij dacht: Dan kan ik ook! Waardoor hij de eerste in Nederland was die vers vlees verkocht in een kruidenierszaak.




knipsel-softijs.jpg

Zo was hij met zijn vrouw voor een korte vakantie in Italië, waar het hem opviel, dat de Italianen verzot waren op Cappuccino en Espresso koffie. Ook deze soorten koffie introduceerde Van den Broek in Amsterdam in zijn eigen lunchroom. Zelfs de pers kwam kijken en proeven en schreven er over in hun krant. Dus wij hebben het aan Dirk van den Broek te danken, dat wij nu zoveel verschillende soorten koffie kennen.


Cappuccino en Espresso


In 1956, tijdens een vakantie in Italië, maakte Van den Broek kennis met de Italiaanse koffiespecialiteiten, Cappuccino en Espresso. Het viel hem op hoeveel cappuccino in Italië gedronken werd en datzelfde gold ook voor espresso.


Branchevreemd


Toen Dirk van den Broek startte met zelfbediening en later met een supermarkt, mocht hij niet zomaar alles verkopen. Het assortiment bestond uit de traditionele kruidenierswaren, non-food, zuivel en vleeswaren.