Header
Header

Cappuccino en Espresso

1960-Dirk-Kinkerstraat-lunchroom.jpg

In 1956, tijdens een vakantie in Italië, maakte Van den Broek kennis met de Italiaanse koffiespecialiteiten, Cappuccino en Espresso.
Het viel hem op hoeveel cappuccino in Italië gedronken werd en datzelfde gold ook voor espresso.


Als je een kopje koffie bestelde, kreeg je automatisch espresso, een zeer sterke variant van de koffie die wij in Nederland kenden. Van den Broek dacht bij zichzelf:

“Dat zou in Nederland ook een succes kunnen worden”


Bijna niemand in Nederland kende deze beide koffievarianten. Dat was natuurlijk geen schande in de eerste jaren na de oorlog. Er werd in Nederland heel hard gewerkt aan de wederopbouw van ons land. Mensen hadden geen tijd en ook geen geld om helemaal naar Italië op vakantie te gaan.


1956-Het-Parool-espresso.jpg Dirk haalt de beide koffiesoorten naar Nederland en gaat ze uitserveren in zijn eigen lunchroom.
“Als Italianen er gek op zijn, lusten Nederlanders het vast ook wel” is zijn redenering.
En hij krijgt gelijk. De nieuwerwetse koffie’s vindt men in Nederland zo bijzonder, dat zelfs de kranten er hele kolommen over volschrijven. Inclusief een nauwkeurige uitleg: “Wat is precies Espresso en wat is cappuccino?
Wij mogen dus met recht zeggen:
“Dankzij Dirk kunnen wij tegenwoordig genieten van een uitgebreide selectie van koffiesoorten”.


Bas van der Heijden supermarkt - Broersvest te Sliedrecht


In augustus 1976 opent Multimarkt Bas van der Heijden te Broersveld Sliedrecht


Patat en softijs


In 1953 introduceert Dirk van den Broek, als eerste in Amsterdam patates frites als snack tussendoor. Hij verkoopt de patat in een puntzak in zijn snackbar, die gevestigd is in de supermarkt aan de Kinkerstraat. Dirk verkoopt ook kroketten, die in de eigen bakkerij gemaakt worden.