Header
Header

De eerste winkel aan het Mercatorplein

dirk-1942.melkwinkel.jpg

Aan het uitventen van melk komt in de oorlogstijd een einde als de Duitse bezetter een wet uitvaardigt dat het uitventen van losse melk verbiedt. Vader Jan weet dat er een winkelpand leeg staat aan het Mercatorplein. In dit pand begint de jonge Dirk een melkwinkel.


Met zijn 18 jaar is Dirk van den Broek dan voor de wet nog te jong voor een eigen winkel. De kantonrechter verleent Dirk handlichting (dispensatie) en zo mag Dirk van den Broek aan de slag.


1946-interieur-dirk-mercatorplein-bediening-Dhr-vd-Broek.jpg

De melkwinkel aan het Mercatorplein van Dirk van den Broek opent op 13 juni 1942 zijn deuren. Op nummer 49, recht tegenover de locatie waar nu de Dirk-supermarkt zit. In zijn melkwinkel leert Dirk van den Broek de fijne kneepjes van het vak. Als geen ander weet hij klanten aan zich te binden.

Hij is inmiddels getrouwd en samen met zijn vrouw maken zij de melkwinkel tot een succes. In 1946 opent hij in de Jan van Galenstraat zijn tweede winkel. Zo legde hij het fundament voor de supermarktketen, zoals we die nu kennen.

Het eerste logo van Dirk: Boter-Melk-Kaas, afgeleid van het bekende spelletje: Boter-Kaas-Eieren, dat wij vroeger (tegenwoordig ook nog) speelden.

Goedkoopste A-merkverkoper
Tegenwoordig is Dirk de goedkoopste A-merkverkoper van Nederland. Bij Dirk koop je de beste merken voor Dirk-prijzen. Je krijgt dezelfde kwaliteit, maar betaalt bij de kassa minder dan bij andere supermarkten. Dirk is zijn scheutje meer altijd trouw gebleven.


1946-Amsterdam-Willem-de-Zwijgerlaan-X-Jan-v-Galenstraat-naast-de-Gruyter.JPG 1942-06-15-Handlichting-Dirk-vd-Broek-Courant-Nieuws-van-den-Dag.jpg 1946-eerste-logo-dirk.jpg 1959-jan-van-galenstraat-Na-verhuizing.jpg


Dirk van den Broek treedt in dienst van zijn vader


Hoe het begon: Dirk van den Broek, geboren 27 maart 1924, treedt op 15 jarige leeftijd, in dienst bij zijn vader Jan van den Broek, die veehouder is en begint met de verkoop van losse melk. Hij krijgt van zijn ouders een ponywagen, waarop de volle bussen met melk staan. Op de zijkant van de ponywagen laten ze reclameborden maken met de teksten:


De eerste zelfbedieningswinkel


De melkwinkel aan het Mercatorplein wordt omgebouwd tot de eerste zelfbedieningswinkel van Amsterdam.